Wednesday, 15 April 2009

Keskeneräisvilautus ja kirjontavälineitä käytössä

Olen nyt jonkin aikaa pistellyt tämmöistä (siitä tulee aivan ihana!):


Nyt se saa kuitenkin väistyä lahjatyön tieltä, kun Käsityökorin lankapuolatilaukseni viimein saapui kuukauden odottelun jälkeen. Olivat onnistuneet jotenkin sähläämään sen kanssa niin, että sitä ei ollutkaan lähetetty silloin kuin piti, ja sitten olivat puolat loppuneet ja piti odottaa että niitä saatiin lisää. Kun tilaukseni sitten viimein saapui perille, kirjekuoressa oli puolia tuplasti tilaamani määrä. Tilasin kaksi 28 kpl:een pakkausta, ja olivat lähettäneet minulle niitä neljä. Kuittiin oli asiakaspalvelun ihminen vielä kirjoittanut vilpittömät pahoittelut siitä, että jouduin odottelemaan tilaustani niin kauan (asiakaspalvelu oli myös sähköpostikeskustelussamme ollut todella ystävällinen ja anteeksipyytävä), ja selityksen ylimääräisille lankapuolille: olivat laittaneet ne kaksi ylimääräistä pakkausta minulle anteeksipyyntönä viivästymisestä. Niille ylimääräisille puolille ei minulla ihan heti tule käyttöä, mutta koska DMC:llä on värisävyjä muistini mukaan melkein kolmesataa, ja minulla on niistä vasta noin sata, on melko todennäköistä että joskus tulevaisuudessa joudun jotakin työtä varten ostamaan lisää sävyjä, jolloin siis sitten tarvitsen lisää puolia niiden säilyttämiseen. Saavat jäädä odottamaan sitä päivää. :)

Nyt on siis lahjatyön vuoro päästä työn alle, koska sillä on deadline. Se tulee häälahjaksi eräälle tuttavaparilleni, ja hyödynnän sen tekemisessä nyt sitä uutta kirjontatelinettäni (kuvissa näkyy myös hieman meidän opiskelijakaksion olohuoneen sisustusta, muun muassa vilautuksia itse ompelemistani sohvanpäällisistä):


Minulla ei täällä ole semmoista sopivaa pöytää, jonka ääressä tuota voisi tehdä - kaikki ovat joko vääränkokoisia tai semmoisia, että niiden ääressä ei muuten pysty tuon telineen kanssa työskentelemään hyvässä asennossa. Onneksi kuitenkin voin ottaa telineen tällä tavalla sohvalle minun kanssani, niin että itse istun sen jalkojen välissä.Telineessä kiinni olevan kehyksen alareuna lepää työskennellessä mukavasti mahani päällä. :P Jos oikeasti olisin tässä ristipistoilemassa, niin toinen käteni olisi tuossa työn selkäpuolella ottamassa vastaan toisen käteni työn etupuolelta työntämää neulaa ja työntämässä sen takaisin etupuolelle oikeasta kohtaa. Tässä se käsi kuitenkin pitelee kameraa.

Ihan vasta aloittaneenakin olen jo huomannut, kuinka kätevä tuo teline on käytössä. Hartiat eivät väsy, kun kehyksen voi laittaa juuri sellaiselle korkeudelle kuin haluaa eikä tarvi pidellä sitä toisessa kädessä. Molemmat kädet ovat vapaat pistelemään, jolloin pistely käy hieman nopeammin. Kehystä telineessä kiinni pitävissä varsissa on saranat, jotka mahdollistavat kehyksen kääntämisen niin, että työn selkäpuoli tulee tekijää kohti. Tämä on kätevää silloin, kun tarvii päätellä lankoja. Kun saa tehtyä sen alueen, mikä tuossa kehyksessä mahtuu näkösälle, niin scrollailee vaan pistellyn alueen ylös piiloon ja alhaalta tyhjää kangasta tilalle.

Tässä vielä kuva langoista ja niiden pitimistä:


Säilytän kirjontalankojani lankapuolilla tuommoisissa muovisissa viehelaatikoissa (kuvassa takana). Ovat juuri sopivan kokoisia lankapuolille, kuin tehtyjä tähän hommaan! Idean sain Marilta. Ne langat, joita käytän juuri nyt työn alla olevassa työssä, otan pois laatikostaan ja laitan tuommoiseen lankapuolien mukana tulleeseen metallirenkaaseen. Kätevää, kun ei tarvi etsiä sitä oikeaa sävyä niiden kaikkien omistamani noin sadan joukosta, vaan pelkästään niiden tämänhetkisessä työssä käytettävien sävyjen (useimmissa keskikokoisissa töissä kokemukseni mukaan 20-30) joukosta.

Täällä on nyt viime aikoina ollut aika paljon ristipistoasiaa, mutta en toki ole hyljännyt muita käsitöitä! Minulla on edelleen kasa keskeneräisiä neule- ja virkkaustöitä, jotka vakaasti aion saada valmiiksi, ja neule- ja virkkaussuunnitelmiakin on paljon! Nyt vain on täällä joku ristipistokausi menossa. Seuraava kuva tuosta häälahjatyöstä tulee sitten 2-3 kuukauden kuluttua, kun se on valmis ja annettu saajilleen.

3 comments:

Mari said...

Kiva kun olet innostunut ristipistoista! :) Haluaisitko tulla mukaan myös Oupsiin eli Oulunseudun Ristipistelijöihin? :) Meillä on Yahoossa ryhmä: http://groups.yahoo.com/group/oupsi/

Ja treffaillaan 1-2 kertaa kuukaudessa, yleensä jonkun kotona ristipistellen, tutkien toistemme valmiita ja keskeneräisiäkin töitä, selaillen uusia ristipistolehtiä ja -malleja, ja SYÖDEN (yleensä vähintään kahdesti per tapaaminen ;) ), ja tietysti juttu lentää välillä liiankin lujaa. Jos vain aikaa ja intoa sinulla riittää, niin mielellämme toivotamme tervetulleeksi uudetkin ihmiset. :) Itse saan ainakin intoa pistelemiseen, kun käyn välillä noissa tapaamisissa hakemassa inspiraatiota. :)

Mari said...

Mun blogissa ois muuten jotain sulle... :)

LankaLuolan Marika said...

No ei ihan pieni ja huomaamaton apuväline =) Mielikuva ristipistoista on ett ne kulkee helposti mukana
Nimimerkki: Muutaman postikortin pistellyt ;)